Středeční sázení ukázalo, že za to umíme vzít.

06.04.2017 09:05

Ve středu 5. dubna proběhla akce na výsadbu nových stromků do naučné stezky na čáslavském Hrádku. Vysazovali jsme stromky, které se dnes vidí jen zřídka, protože je vytlačují moderní porosty. Šlo o stromky jakými jsou například oskeruše, rakytník či hrušeň polnička.

Sázení se zúčastnilo celkem 38 členů naší čáslavské místní organizace a s potěšením mohu konstatovat, že 26 účastníků bylo právě Kapříků.

Vše začalo srazem účastníků na parkovišti nad "umělkou". Každý si donesl nějaké nářadí, nebo alespoň kbelík. Ten byl asi jednou z nejdůležitějších věcí pro zdar celé "operace". Protože na Hrádku není žádný zdroj vody, pan Pechar s panem Čejkou přivezli káď ke hřišti a voda se musela po kbelících vynosit pěkně až nahoru.

Po určení míst, kam jednotlivé stromky zasadíme, jsme se pustili do práce. Každý si zasadil alespoň jeden stromek do jamky vlastnoručně vykopané.Pro někoho to byl možná první vlastnoručně zasazený strom.  Pak jsme všechny stromky ještě vyvázali a důkladně zalili.

Nakonec jsme vysadili ještě živý plot, který bude celý prostor přirozeně rámovat a až se rozroste schová se za ním rušivé panorama.

Kapříci se opravdu snažili a tak bych jim chtěl mnohokrát poděkovat. Chci poděkovat i všem dospělým, kteří s námi přidali ruku k dílu. Bylo hezké vidět, že dokážeme táhnout za jeden provaz nejen u vody, ale i když je třeba udělat něco, co s rybami zdánlivě nesouvisí. Určitě si teď děti budou vážit stromů a přírody ještě víc, když na vlastní ruce zjistily, že pomáhat přírodě je docela fuška.

Ještě jednou všem moc děkuji a doufám, že tato akce nebyla poslední.

Více fotek zde:

rybaricaslav.rajce.idnes.cz/Sazeni_stromku