Středa byla první schůzkou nováčků..

11.11.2022 15:11

... a sešlo se jich celkem patnáct z osmnácti, kteří v letošním roce rozšířili naše řady. Omluveni byli tři. Čtyři další nově přihlášení už nejsou žádní začátečníci a tak budou chodit mezi zkušenější, protože mají rybářský lístek. Náplní schůzek pokročilých bude trošku jiná látka ke vstřebávání. Jsem rád, že mohu konstatovat, následující.
 I přes to, že jsme začali z určitých důvodů v letošním roce až v listopadu, máme rekordní počet přihlášených. Celkem třicet osm Kapříků. Tak to tu ještě nebylo. A já budu nesmírně šťastný, pokud se na konci školního roku budeme loučit v plném počtu.
Ale teď už k první schůzce „nováčků“. Proběhla Na Besedě stejně jako schůzky v předešlých letech, v období, které nepřeje podvečernímu chytání. Začali jsme od přirozeného prostředí ryb, tedy od vody. A začali jsme u pramenů, pokračovali jsme přes všechna rybí pásma, tak jak je rozdělil pan Frič. Navštívili jsme jak pstruhové a mimopstruhové vody, tak vody chovné a sportovní, tekoucí a stojaté. Započali jsme s vysvětlením podstaty Rybářského řádu. V němž jsme nakousli některá základní ustanovení a postupně jsme se začali věnovat rybám "vyjmenovaným". Takže jsme si popsali kapra obecného, bolena dravého, candáta obecného, štiku obecnou a sumce velkého. Přidali jsme i rostliny, které zná snad každý, tedy kopřivu dvoudomou, břízu bradavičnatou, olši lepkavou, dub a vrbu. Posledním dílkem skládačky naší schůzky bylo pět živočichů od a z vody. Začali jsme rakem říčním a vydrou říční. Potom jsme se dostali do vzduchu, mezi ledňáčka říčního, skorce vodního a čejku chocholatou.
Doufám, že jsem Kapříky alespoň něčím zaujal a že se sejdeme a budeme se dál věnovat nejen rybám, ale i veškerému životu okolo vody.