Soustředění na rybníku Dubí ...

28.06.2016 07:09

... se i letos vydařilo. Jsem rád, že i letošní ročník proběhl hladce. Přihlášených dětí bylo celkem jedenáct, ale Kája se ze zdravotních důvodů nemohla zúčastnit. Sešli jsme se stejně jako loni, v pátek po sedmnácté hodině. Tupadláci měli trošku zpoždění, protože se účastnili školní akademie. Všichni ale začali chytat prakticky hned po příchodu k vodě. Rodiče pomohli postavit a zajistit stany, neboť předpověď počasí avizovala prudké bouřky. Páteční podvečer však byl ve znamení pětatřicítek, stejně jako převážná část soboty. Přes noc na sobotu se udělala "zima" a teplota spadla až na 24 stupňů. Kapříci chytali povětšinou až do půlnoci, i když někteří šli spát o trošku dřív.

Ráno začali rybařit už okolo půl páté. Po snídani se pokračovalo v chytání a dál i přes svačinu. Vzhledem k tropickým teplotám jsme se stáhli před polednem do podrostu okolo potoka. Připravilo se dřevo a Monika přivezla guláš k obědu. O poledním a po poledním klidu všichni odpočívali pod stromy a ládovali se melounem od Pavelků.

Dalším programem bylo koupání. Obešli jsme celý rybník a na dvou místech se mohli Kapříci ponořit do svého živlu. Cestou se pokusili ulovit i pár rybiček na večerní lov dravců.

Po příchodu do tábora se znovu pustili do chytání. A pak se zatáhlo a začal foukat příjemný větřík, který věstil nějaké srážky. A ty opravdu dorazily. Před večerním opékáním špekáčků opravdu trošičku zapršelo a vzduch se příjemně vyčistil a ochladil. Bohužel i opékání se muselo zkrátit a urychlit, protože další vlna, tentokrát s bouřkou, na sebe nedala dlouho čekat. A tak všichni chvíli chytali a chvíli byli ukryti ve stanech před přívaly deště a hromobitím. To mělo za následek, že ulehli asi o hodinu dřív než předešlou noc. Proto tu největší bouřku, která se nad námi přehnala zaspali. A možná je to dobře. Kdo ví? Třeba se někdo bouřky bojí a takhle o ni vlastně ani netušil.

Ráno si děti balily za příjemného počasí a ještě stačily chytat. Bohužel, zrovna když měly všechny věci vystěhované a začaly balit stany, se bez varování přihnala krátká, ale intenzivní přeháňka, po které už jen poměrně hustě mrholilo. Takže rodičové byli povoláni o něco dříve než bylo v plánu. "Ústup" od vody byl ukončen zhruba v půl desáté a díky počasí nebyl čas ani na společné foto. Myslím si, že to asi nikomu nevadí, protože jsme si poslední školní víkend užili vcelku radostně.
Ryby braly dostatečně a každý Kapřík si nějakého toho kapříka vytáhl. Největším počtem ulovených ryb se může pochlubit David V., který zdolal 49 kusů kaprů a cejnů. Objevovali se i líni a to ve velikostech okolo 30 centimetrů. Průměrná délka kapra byla 47 cm.

Závod o největší rybu vyhrál David V. kaprem 52 cm.

Závěrem chci poděkovat naší domovské MO Čáslav, která nám umožnila uspořádat soustředění na našem místním revíru. Všem rybářům, kteří museli snést trošku větší rozruch na březích rybníka Dubí. Rodičům za to, že pomohli se stavbou a balením stanů a že děti vůbec pustili, když byly předpovídány takové bouřky. Milanovi za pomoc s organizací soustředění. Monice za dovážkovou službu a pohotovostní vozidlo pro nouzové situace. V neposlední řadě Kapříkům za příkladné chování, báječnou atmosféru a to, že s sebou nepřivezli elektronické nesmysly a opravdu se věnovali chytání ryb a komunikaci mezi sebou.

Kapříkům, jejich rodičům a všem ostatním, přejeme krásná vysvědčení, příjemné prožití prázdnin a těšíme se na shledání zase v září.

Petrův zdar

Další fotky na:rybaricaslav.rajce.idnes.cz/Soustredeni_Dubi_2016