Kapříci vylovili kapříky z Nového rybníku v Drobovicích.

09.04.2017 13:18

 Nedělní výlov byl pro děti z našeho kroužku prvním, který se odehrál pouze v jejich režii. Sraz byl svolán na půl osmou, ale většina Kapříků se nemohla dočkat a dorazila dřív. Sešlo se jich celkem sedmnáct. Začalo se lovit na osmou. Děti se zapojily do všech činností spojených s průběhem výlovu. Protože šlo o rybník, který posloužil přes zimu jako komorový a byl zde hlavně plůdek kapra, muselo se postupovat velmi opatrně.

Pomocí čeřenu se rybičky vylovovaly, kluci je vybírali, kladli do vaniček a ty okamžitě odnášeli ke třídění. Pan hospodář dětem určoval kádě, do kterých rybky vysypaly, tak aby se propláchly a mohly dál třídit podle velikosti. Odtok rybníka byl nastaven tak, aby se rybky stačily stahovat a ty které uvízly na blátě, nebo v loužích vybírala další skupina. Pod rybníkem na odtoku zase další "filtrovali" pomocí jemného keseru vodu mířící do potoka. V deset hodin už nebyla v rybníku ani šupina a po opláchnutí se mohli kluci pustit do pečení špekáčků a občerstvení.

Dospělí tu byli jen jako dozor a ti kteří vylovené ryby roztřídili a odnesli do beden určených k odvozu. Kapříci vlastně provedli kompletní výlov a určitě si budou do konce života pamatovat co obnáší práce potřebná pro to, abychom mohli ryby lovit my všichni a byl jich ve vodách i nadále dostatek.

Chtěl bych touto cestou poděkovat všem, kteří nám umožnili tento, pro rybáře silný zážitek dětem zprostředkovat a těším se, že bude někdy v budoucnu další příležitost. Vždyť to co si mladí rybáři nevyzkouší na vlastní kůži, jim můžeme vyprávět při schůzkách a nikdy nepochopí, že k výlovu patří dřina, bláto, ale i dobrá parta. A bez toho všeho bychom k vodě chodili jen "koupat žížalu" a nezažili bychom i krásné souboje s ulovenou rybou. Děkuji i naší čáslavské místní organizaci, za to, že bere i Kapříky jako důležitou součást týmu a dává jim tak pocit sounáležitosti. Děti musí vědět, že mezi nás opravdu patří.

Další fotky zde:

rybaricaslav.rajce.idnes.cz/Kaprici_vylovili_kapriky_z_Noveho_rybnika_v_Drobovicich#