Starší se ve středu sešli v hojném počtu

22.11.2018 23:24

... a bylo jich celkem čtrnáct. Měli jsme napilno. Nejprve jsme si povídali o rybářských zážitcích, které si děti za posledních čtrnáct dní od vody přinesly a potom jsme se věnovali novinkám v rybářském řádu pro příští rok a bližším podmínkám lovu na některých revírech. Pak jsme se hlouběji seznamovali se životem pod hladinou. Promítl jsem Kapříkům dva krásné dokumenty o životě v jedné kaluži a o životě řeky. Každé srdce zasvěceného rybáře zaplesá, když může pozorovat život pod hladinou i okolo vody. Navíc vidět vše v reálu je určitě lepší, než pouhá fakta a obrázky na plakátu, či kartičkách. První dokument nám představil řeku od jejího zrození, až po spodní tok a tudíž cejnové pásmo. Vysvětlili jsme si na podvodních záběrech, čím se od sebe jednotlivá pásma odlišují a jaké druhy, nejen ryb, se v nich vyskytují. Druhý dokument nám ukázal, jak nemilosrdný může podvodní život být. Co se může v poklidné tůni odehrávat za dramata pod vodní hladinou. Učíme se o živočiších a opět názornost příkladů dravosti, například larev potápníka, kterou děti viděli na vlastní oči, přesvědčí nejlépe.

Na závěr jsme se dohodli, že během zimy uspořádáme sobotní výpravu k rybníkům a pokusíme se hledat i život, který okolo vody pulzuje v zimním čase.

Teď bych se rád vrátil k minulému týdnu a schůzce mladších. Děkuji Lukášovi, že za mne zaskočil a věnoval se dětem. Testíky a soutěže jsem ohodnotil a výsledné počty obdržených bodů jsem připsal do tabulky. Ve středu se k testům vrátíme a probereme nejčastější chyby. Dovysvětlíme jaké měly být odpovědi a navážeme dalšími rybami, živočichy a rostlinami.